Om Wing Tsun

Der er mange legender og myter om oprindelsen af ​​Wing Tsun.

Faktum er, at på grund af mangel på videnskabelige beviser, har det altid været virkelig svært at opspore de mennesker og deres bidrag til den stil på et bestemt tidspunkt.

Lad os få et kig på det store billede nu. Skaberen af ​​alle kinesiske stilarter og grundlægger af det kinesiske Zen buddhismen menes at være den indiske munk Bodhidharma (440-528). Han menes også at være på oprindelsen af ​​,,Siu Lam Kung-Fu”(Shaolin Kung Fu). Bodhidharma blev født i Kanchpuram og han er uddannet i kunsten at” Kuttu Varisai “. 480 e.Kr. han forlod sit land for at rejse til Kina, hvor han slog sig ned efter år 523 i den nordlige provins Henan. Han studerede på det berømte Shaolin Kloster og det er dér, han siges at have fastlagt de centrale principper for visse kinesiske kampsport, selv om der ikke er nogen faktiske beviser for dette.

Myte og virkelighed – Ødelæggelsen af ​​klosteret

Ifølge en mere populær legende blev Wing Tsun stil skabt i en sydlige Shaolin kloster, som ikke eksisterer længere. Det siges, at en nonne kaldet Ng Mui boede der under Qing-dynastiet (1662-1722).

Ng Mui var en mester i mange stilarter, og hun ledte efter en stil, der ville gøre det muligt for kvinder, der under borgerkrigen ofte var ofre for misbrug og vold, for at beskytte sig mod de fysisk stærkere mandlige angribere. Hun var også på udkig efter en måde at bekæmpe udøvere af Shaolin stil, der var meget stærk og populær på det tidspunkt. Shaolin munke var meget berømt under Qing-dynastiet og på grund af deres store indflydelse, begyndte kejser Kangxi at bekymre sig om hans magt og besluttede at brænde klosteret ned og dræbe alle i det.

Hans plan lykkedes ikke, fordi munkene var i stand til at bekæmpe hans håndlangere.

Legenden fortsætter med historien om forræderi af klosteret indefra, ved en ekspedient hedder Chan Man Wai, som drevet af ønsket om at få et navn for sig selv, sammen med Ma Ning Yee og andre, satte de ild til det og dræbte næsten alle dens indbyggere.

Ng Mui, abbeden, Master Chi Sim og de fleste af de studerende, Master Pak Mei, Master Fung Til Tak og Master Mui Hin, formået at overleve. De var lederne af de fem Shaolin stilarter og blev også kaldt “The Five Elders”.

Ægtheden af ​​denne historie er endnu ikke argumenteres. Ifølge bevismateriale fra et kalligrafi stykke af den tid, Kangxi var en tilhænger af den nordlige Shaolin kloster.

Nonnen og hendes kvindelige studerende

Efter klosteret blev ødelagt, og de overlevende måtte splittes for at undgå opsamling og forfølgelse. Master Chi Sim skjulte sin identitet og begyndte at arbejde som kok på en “Red Boat”. “Red Boat” var navnet givet til transport både til opera grupper, fordi de normalt var malet i rød og dekoreret med farverige flag.

Nonnen Ng Mui blev sat af ved ”Temple of the White Crane”, ved bjerget Tai Leung, hvor hun var i stand til at fortsætte med at øve hendes stilart. I nabobyen, mødte hun en pige kaldet Yim Wing Tsun og hendes far Yim Lee, da de solgte tofu, på markedet. Begge måtte løbe væk fra hjemmet i provinsen Kwantung grundet faderens farlige deltagelse i en retssag (formodentlig uskyldige).

Ifølge legenden, er stilen opkaldt efter navnet på pigen Yim Wing Tsun.

Den unge Yim Wing Tsun tiltrak sig opmærksomhed fra en velkendt besværlig ung mand i landsbyen kaldet Wong der friede til hende, selv om hun var blevet lovet væk siden sin barndom til erhvervsdrivende Leung Bok Chau fra provinsen Fujian. Wong sendt nogen til at give hende et ultimatum og truede hende og hendes far med vold, hvis de ikke adlød.

Ng Mui bliver deres regelmæssige kunde, Ng Mui bemærker, at de så meget bekymret ud, indtil en dag, Yim Wing Tsun tilstod til hende, om deres problemer med Wong.

Hun besluttede at hjælpe dem, men fordi hun ikke havde råd til at afsløre sin identitet ved at udfordre Wong til en kamp selv, lærte hun Yim Wing Tsun hendes stil.
Efter kun tre års privat undervisning, havde Yim Wing Tsun formået at mestre den nye stil/ kampsport og forlod templet White Crane for at gå tilbage til sin far.

Så snart hun vendte tilbage, truede Wong hende igen, men denne gang udfordrede hun ham til en kamp.

Han var så sikker på sejr og endte med at blive meget overrasket og skuffet, da hun slog ham til jorden med det samme. Yim Wing Tsun fortsatte sin uddannelse med sin mester Ng Mui og senere giftede hun sig med Leung Bok Chau. I de følgende år arbejdede hun på raffinering og forenkle principperne i kunst. På grund af hendes bidrag til stilarten, blev stilen opkaldt efter hende, selv om det var Ng Mui, der skabte den.

Efter betydelige forbedringer af stilarten, lærte Yim Wing Tsun det til sin mand.

Leung Bok Chau havde tidligere viden fra forskellige stilarter, så det var let for ham at lære den nye typografi. Han var meget imponeret over sin kones færdigheder og viden og lært stilen hurtigt, men med omhu.

Også Leung Bok Chau leveret stilen videre til sin onkel Leung Lan Kwai. Desværre er der ikke meget dokumentation om Leung Lan Kwai`s bidrag til denne stil.

Ifølge nogle kilder blev han anset for at være en lærd fra Guangzhou, andre beskriver ham som en kiropraktor fra Foshan eller Zhaoging.

Leung Lan Kwai bragte sin stil til teaterer både. Han blev anset for at være enten en del af besætningen, eller bare en god ven af ​​flere af skuespillerne. Desværre er der næsten ingen omtaler af ham i historier og fabler fra dengang, hvilket gør hans eksistens meget tvivlsomt.

Legenden siger, at Leung Lan Kwai begyndte at undervise Wong Wah Bo og Leung Yee Tai, men i virkeligheden var det Leung Bok Chau, der rent faktisk lærte dem det.

Wong Wah Bo arbejdede som letvægtsroer på en af ​​opera skibe. Legenden siger, at han var meget stærk og passioneret. Han mødte skuespilleren Leung Yee Tai på skibene, som var medlem af opera besætningen og meget ofte spillede han kvinderoller. Et af Leungs gøremål på båden var at skubbe den væk fra kysten ved hjælp af en lang stang. Han vil også bruge sin lange stok til at øve kampsport. Wong var fascineret af hans kollegers kompetencer og Leung Yee Tai beundret også Wong. De besluttede at udveksle viden. Leung Yee Tai underviste Wong Wah Bo på “Lok Dim Poon Kwun” (seks et halvt fod lang stok teknikker) og til gengæld fik lært det “Bart Cham Dao” (otte måder med de skærende sommerfugl knive) og tomhændet stil.

Sammen arbejde de på at forbedre den stil og ændret lang stok teknik i overensstemmelse med principperne i Wing Tsun, for at gøre dem mere effektive.

Så i løbet af denne såkaldte “Red Junk Periode” blev våben tilføjet til denne stil. De næste mennesker, der har lært stilen fra de to herrer bragte det fra bådene til land.

Læge Leung Jan (1826-1901) var en urte læge og apoteker. Han forstod, at det bløde og det hårde elementer i Wing Tsun, og sammen virkede det i harmoni. Han begyndte at praktisere Wing Tsun med opera medlemmer i 1840’erne. Antagelsen er, at mens Leung Jan hjalp ude på de røde Junks, modtog han undervisning fra Leung Yee Tai. Dette skete muligvis mellem 1840 og 1850.

Efter faderens død, måtte Leung Jan gå tilbage og køre hans apotek videre. Han fortsatte sin undersøgelse af Wing Tsun under Wong Wa Bo’s vejledning. Det var i denne periode, at han sammen med Wong Wa Bo udviklet de tre tomhændet former, der var beregnet til at hjælpe med at træne stilen.

Leung Jan oparbejdet selv titlen “Wing Tsun Kung Fu Wong” eller “Kongen af ​​Wing Tsun Kung Fu” efter at han havde besejret over 300 udfordrere. Han var den første til at besejre, med sin Wing Tsun, krigere fra forskellige stilarter.

Wa penge skifter

Chan Wa Shun, også kendt som ”Wa penge skifter” (1836-1909) er det næste trin vigtigt for afstamning. Han var Dr. Leung Jans studerende og i dag bedst kendt som Yip Man’s lærer, der er kendt for at være Bruce Lees lærer. Chan’s penge skifter forretning, var lige ved siden af ​​Leung Jans apotek. I årenes løb havde forretningen blomstret, og han erhvervede en masse rigdom og indflydelse. Han havde en vis erfaring i kampsport før han begyndte at træne Wing Tsun.

På det tidspunkt blev Leung Jan og nogle andre, hans private studerende, herunder også hans sønner, Leung Chun og Leung Bik og den såkaldte “Wooden Man Wah”.

Chan Wa Shun lært ikke kun den stilart fra sin Si-Fu Dr. Leung Jan, men også kunsten healing. Således endte han med at lukke sin penge skiftende forretning og åbnet en klinik.

Grandmaster Yip Man

Yip Man (1893-1972) var den sidste elev, som Chan Wa Shun accepteret, på det tidspunkt var han 70 år. Efter hans død tre år senere, Chan studerende, overtog Ng Chung Sok undervisningen af den unge Yip Man. I løbet af sin tid som elev på St. Steven katolske skole i Hong Kong, mødte han Leung Bik, en af ​​Leung Jans sønner. Der er masser af historier om dette møde. Det mest populære man siger er, at Leung udfordrede Yip til en kamp uden at afsløre sin identitet til ham. Yip blev besejret og bad Leung om at blive hans lærer, selv om han ikke vidste, hvem han var.

Efter at have afsluttet sine studier i Hongkong, tog Yip Man tilbage til Kina, hvor han arbejdede som politibetjent og underviste politistyrkerne i nærkamp

I denne periode dræbte han en person, og måtte flygte fra gengældelse af det kommunistiske styre tilbage til Hong Kong, hvor han begyndte at tjene til livets ophold ved at undervise i Wing Tsun.

Gennem sin gamle ven, Hung Sang Choi Lay Fut lærer Chung Choui fik han en plads i en træningssal, og der mødte han Leung Sheung (1918-1978), som var Cheung Choui elev på det tidspunkt. Han udfordrede Yip Man til en venlig kamp og blev besejret, hvorefter han spurgte ham, om han kunne blive hans første elev. Yip Man accepterede og han og to af Leung Sheung bekendte, Lok Liu og Tsui Sheung Tin dannet Yip Man’s første Wing Tsun klasse i Hongkong.

Det er meget svært nu at sige, hvor mange studerende Yip Man havde i årenes løb. Den mest berømte var dog skuespilleren Bruce Lee / Lee juni Fun (1940-1973), som forlod Hong Kong i en alder af 18 og endte med at gøre en kæmpe karriere som skuespiller i USA

Leung Ting

Leung Ting (1947 til i dag) er Yip Man sidste elev. Angiveligt blev han også undervist af Leung Sheung, men han trak sig tilbage under en pressekonference.

Leung Ting begyndte at lære Wing Tsun i en alder af 13. Hans form for Wing Tsun er meget forskellig fra alle andre af Yip Mans elever. Det kan forklares med, at han blev undervist af ham som GM Yip var meget gammel og syg og ikke længere i stand til at anvende teknikker med kraft og bruger derfor blødhed og følsomhed. Meget af dette er bare spekulationer selv.

Leung Ting er chefen for IWTA (International Wing Tsun Association), den største WT organisationen i dag med skoler over hele verden.

Han bor i Hongkong og underviser internationalt.

Hos Holbæk Wing Tsun har vi Børne/juniorhold i alderen 8-15 år

Holdtider er hver: 
Onsdag: Forventet opstart januar 2022
Lørdag: Forventet opstart januar 2022

Holbæk Wing Tsun voksen holdet spænder fra helt nye til teknikere

Holdtider er hver:
Tirsdag: 17.30 – 19.00
Lørdag: 11.00 – 13.00

Roskilde

Holbæk

Information

• Holbæk og Roskilde Wing Tsun er to klubber under samme tag og med samme SIFU, hvilket sikre dig ens træning med samme teknikker hver gang.
• Holbæk & Roskilde WT har baggrundsviden fra EWTO (European Wing Tsun Organisation)
• Videre udvikling ved WT Centret (tidligere WT Vesterbrogade) samt WT KBH
• Hvis du har yderlige spørgsmål eller kommentarer hører vi meget gerne fra dig på mail eller telefon